S's kwolom okwoli Γorice
(S kolesom okoli Gorice)

 

Internet stran je slikovno dopolnilo knjigi S's kwolom okwoli Γorice. Vse ture in povezave med njimi, dostopi, vzponi in spusti ... vse je napisano v knjigi.
Na vsaki od internetnih podstrani so slike, ki so nastale na omenjeni trasi, kakor tudi povezava do vseh sledi.
Sledi so zapakirane v zip datoteko z geslom. Geslo je beseda, ki se nahaja v knjigi v opisu dotične ture in je označena z
zeleno barvo.
Za dostop do gesla je torej potrebno kupiti knjigo. Uporabi ta kontaktni obrazec ->
Kontaktni obrazec za naročilo knjige

Predvideno je, da za kolesarjenje po opisanih sledeh uporabljaš gorsko kolo. Več vzmeti kot ima, boljše in lepše bo ;)

 

SVETA GORA

Prava celodnevna tura, vredna gorskega fulija. Vsebuje tri omembe vredne vzpone in perfektne spuste. 100 m vzpona naredimo v jami, kjer je kolo samo v napoto ;)

Priporočeni čas kolesarjenja je pozimi in zgodaj spomladi, saj je sicer trava na vzponu pod Sveto Goro precej v nadlego.

SABOTIN

Greben se vozi od zahoda proti vzhodu, sicer se ga ne prevozi ampak prehodi. Pa še v "pravi smeri" se ga ne prevozi v celoti, razen redki, ki zmorejo takšno akrobatsko kolesarjenje. Decembra 2008 sem po grebenu vodil skupino kolesarjev, ki so si ga vzeli v celoti. Jaz ga prevozim okoli 90 %
.

ŠKABRIJEL

Tretji od goriškega trojčka je drugi najvišji in najbolj atraktiven za kolesarske spuste. In tudi najbolj zaraščen, saj razen na vrhu ni nikjer videti nič takšnega, kar poznamo pod pojmom razgled. Najbolj popularen je vzpon po gozdni poti po severni strani. Večinoma lepo vozna pot je na sredi vzpona zelo strma. Na srečo strmina ni dolga, torej porivamo malo časa.

VODICE

Vodice so majhen zaselek nad Grgarjem, ki ga sestavljajo tri hiše in dva spomenika. Spomenika sta postavljena v spomin na italijansko vojsko, o čemer priča tudi informacijska tabla med spomenikoma. Predpisana tura ima skupnega vzpona prav toliko kot spusta ;)

TRNOVSKI SPOMENIK

Bi rad bil kot izgubljen v Trnovskem gozdu? Potrebuješ samoto celodnevne ture? Si želiš preizkusiti vijuganje po zeloo strmem pobočju? Se ti kolca po medvedih?
Ne išči dalje, našel si pravo turo!
;)

KALVARIJA

Ja, saj vem … to pa res ni nek hrib, na katerega bi imelo smisel rinit, boš rekel. Saj ne rečem … start pri 65 m in cilj na 241 m … res ne zgleda obetavno. 176 m višinske razlike je premalo, da bi se komu tresle hlače. Pa še v Italiji je …
Ni tako pišmevritniško. Pri drugem vzponu boš dihal kot konj, pri tretjem spustu si boš želel, da bi bili planeti poravnani, da je Mars v Ovnu, sicer bodo težave ...
Pogosto se na spustih bojuješ še s sledmi motokrosistov.

PANOVEC

V smislu naslova knjige je kolesarsko potrebno obdelati tudi naravni spomenik Panovec. 360 ha gozda z obsegom vsega 9 km, najnižjo točko 50 m in najvišjo točko 140 m ne obljublja kilometrskih spustov. Ali izjemnih razgledov. Zato pa zelo dinamično vožnjo, stalno menjavanje ritma, perfektno utrjene enoslednice in pitno vodo na pitniku na parkirišču. In preko 20 % vzpone. Ter super flow spuste. Kakor tudi označeno tematsko učno pot z 35 različnimi predvsem drevesnimi vrstami.

DOBERDOBSKI KRAS

Celotna trasa poteka med slovenskimi zaselki, čeprav v sosednji državi. Vozili se bomo po mpominskem parku prve vojne na Brestovcu in Škofniku in ob Doberdobskem jezeru. Če je vode veliko, tudi po njem. Sledeč predpisani trasi bomo peljali čez Grižo, ki je eden bolj znanih vrhov, kar zadeva žalostne dogodke v prvi svetovni vojni.

© Tomaž Klemenc 2016